čtvrtek 11. října 2012

Hruškovo-švestkový štrúdl



Štrúdl a podzim – to je nerozlučná klasika. Tato varianta s hruškami a švestkami je z filo těsta, ale můžete použít i listové těsto nebo těsto na tažený závin

Suroviny
2 pláty filo těsta (cca 45 x 35 cm)
40 g másla
5 hrušek
6 švestek
4 lžíce mandlových plátků
4 lžíce třtinového cukru
1 velký badyán
6 hřebíčků
1 lžička mleté skořice

Máslo roztopíme a necháme trochu vychladnout. Badyán a hřebíčky rozdrtíme v hmoždíři nebo pomeleme a promícháme s cukrem a skořicí.

Hrušky oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Švestky zbavíme stopek a pecek a rozkrájíme na menší kousky.

Plát filo těsta rozložíme na utěrku nebo silikonový vál a potřeme jej celý rozpuštěným máslem. Na těsto rozložíme polovinu hrušek tak, aby zůstaly volné vždy 3 cm okrajů. Na hrušky rozložíme polovinu švestek, vše posypeme 2 lžícemi mandlí a polovinou cukru s kořením. Boční a spodní volný okraj těsta přehneme přes náplň. Štrúdl zavineme tak, že postupně zvedáme okraj utěrky nebo silikonového válu od sebe a těsto rolujeme.

Zabalenou nohavici štrúdlu položíme na plech vyložený pečicím papírem a stejně postupujeme s druhým plátem filo těsta. Štrúdly potřeme rozpuštěným máslem a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení poprášíme moučkovým cukrem.



2 komentáře:

Madla řekl(a)...

Ach, mňam, takové dobroty bych s prominutím sežrala tunu :-) Nedávno jsem dělala podobně laděný crumble - taky se švestkama a hruškama, ale tenhle závin bych si dala radši, mňam!

Maryna řekl(a)...

:-) Tak já bych si zase dala ten crumble.