pondělí 14. listopadu 2011

Jablečný štrúdl z taženého těsta


Jablečný štrúdl patří k oblíbeným podzimním laskominám. Rychlejší a jednodušší varianta je z kupovaného listového těsta. Pracnější, ale jednoznačně lepší je klasický tažený štrúdl. Doporučuji jej vyrábět, když potřebujete někde vybít svou naštvanost - tažené těsto se k tomu hodí ideálně. Můžete s ním bouchat o vál - a jemu to jen prospívá. Štrúdl je nejchutnější ještě teplý. Pokud Vás pracnost taženého těsta odrazuje, můžete štrúdl ochutnat v Café Diglas ve Vídni, kde prý pečou nejlepší ze všech Vídeňských kaváren (ty jsou nově součástí světového dědictví UNESCO). Já jej tam ochutnala a byl opravdu skvělý!

Těsto na dvě nohavice:
350 g hladké mouky
1 vejce
2 lžíce rostlinného oleje
1 lžíce jablečného octa
špetka soli
125 ml vlažné vody

Mouku prosejeme na vál, vytvoříme v ní důlek, do kterého dáme celé vejce, olej, ocet, sůl a vodu.

Rukama zpracujeme těsto, hněteme je a vytloukáme o vál. Trvá to velmi dlouho. Těsto musí být hladké a lesklé. Ke konci by se na něm měly tvořit puchýřky a mělo by pod rukama praskat. Je-li těsto stále tuhé, nebojte se do něj přilévat po troškách vlažnou vodu a dobře ji zapracovat.

Z hotového těsta utvoříme bochánek, který potřeme olejem. Na vále jej přikryjeme nahřátou miskou nebo kastrolkem a necháme jej odležet asi půl hodiny, během níž připravíme náplň.

Náplň:
1 kg jablek (raději kyselejší)
60 g strouhanky
120 g másla
60 g vlašských ořechů
50 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
60 g rozinek
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice

Rozinky opláchneme a namočíme je do rumu, to můžeme udělat klidně i den předem.

30 g másla rozpustíme na pánvi a opražíme na něm strouhanku dozlatova.

Ořechy nasekáme na větší kousky.

Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme je na hrubším struhadle. V míse smícháme jablka s cukrem, vanilkovým cukrem, ořechy, rozinkami a skořicí.

Zbylé máslo rozpustíme v kastrolku na potírání těsta.

Příprava štrúdlu

Na silikonovém vále nebo pomoučené utěrce (osvědčil se mi silikonový vál) rozválíme polovinu těsta. Těsto podebereme hřbetem dlaní a na rukách je vytahujeme (obdobně jako pizzu), případně je můžeme vytahovat na silikonovém vále. Těsto by mělo být téměř průhledné a přes celou plochu utěrky.


Celé těsto potřeme rozpuštěným máslem. Posypeme polovinou opražené strouhanky, tak aby zůstaly volné vždy 2 cm od krajů. Na strouhanku rozprostřeme polovinu nastrouhaných jablek, ta pokapeme trochu máslem a štrúdl zavineme tak, že postupně zvedáme okraj utěrky nebo silikonového válu (viz. obrázek).


Nohavici štrúdlu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta. Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem a pečeme cca 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C, dokud povrch těsta nezezlátne. Během pečení ještě jednou nohavice potřeme máslem. Ihned po vytažení z trouby potřeme nohavice naposledy máslem a poprášíme moučkovým cukrem. Nohavice se potírají máslem, aby těsto neztvrdlo.

Podává se teplý i studený. Se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou, prostě, jak je komu libo.




3 komentáře:

Zenon řekl(a)...

Štrudl byl tak dobrý, že 2 nohavice nevydržely ani 12 hodin a zmizely.

Unknown řekl(a)...

Milá Maryno, výborný recept, měla jsem dokonce i domácí jablíčka a povedl se, všem nám chutnal, díky za prima recept. Už jsem zkusila mnoho Vašich receptů a všechny se povedly na jedničku. Lucie

Maryna řekl(a)...

Děkuji