sobota 1. prosince 2012

Paštika z pěti druhů mas



Delikátní jemná paštika z jater, hovězího, vepřového a kachního masa pečená ve vodní lázni. U mě jednoznačně vyhrála varianta s brusinkami, která mi připadá pikantnější. Jemnost paštiky můžete regulovat velikostí dírek na mlýnku na maso, pokud chcete paštiku hrubší stačí ji pomlet jen jednou. Játra můžete zvolit kuřecí, kachní nebo husí, stejně tak i masa lze nakombinovat libovolně. Paštiku můžete upéct v jednom velkém pekáčku nebo v několika menších zapékacích miskách nebo formičkách a obdarovat jí třeba přátele. Z uvedeného množství je jí opravdu hodně.

Suroviny
500 g zadního hovězího
500 g vepřové plece
500 g vepřového boku bez kostí
500 g kachních filetů
300 g drůbežích jater
20 g sušených hub
100 g másla
3 cibule
2 větší mrkve
1 větší petržel
4 vejce
2 starší housky
máslo a strouhanka 

Koření
10 kuliček jalovce, 1 lžička celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 1 lžička nastrouhaného muškátového ořechu, sůl, mletý pepř

Na ozdobu
sušené brusinky, zelené sušené bylinky, tenké plátky anglické slaniny...

1. Do velkého hrnce nalijeme 600 ml vody, přidáme mrkev, petržel, jalovec, celý pepř, nové koření, bobkový list, ½ lžičky soli a vše svaříme. Do vroucí vody přidáme hovězí, vepřové (plec i bůček) a kachní maso a na mírném plameni vaříme jednu hodinu. Necháme vychladnout a maso vyjmeme z vývaru. 

2. Houby povaříme do měkka v malém množství vody. Houby zcedíme, vývar z hub nevyléváme.

3. Housky nadrobíme na menší kousky, přelijeme je asi 200 ml vlažného masového vývaru a necháme je dobře nasáknout tekutinu.

4. Játra nakrájíme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme cibuli a játra a restujeme cca 10  minut.

5. Maso včetně jater, housky a hub pomeleme 2x na mlýnku. Do směsi přilijeme houbový vývar, přidáme vejce, muškátový oříšek, sůl, mletý pepř a důkladně zamícháme, nejlépe v robotu (asi 5 minut). Během míchání můžeme přilévat do směsi vlažný masový vývar, aby se dobře spojila a měla konzistenci hustší kaše.

6. Na dno pekáče o rozměrech přibližně 30 x 20 cm položíme tenké plátky slaniny, nebo jej vymažeme máslem a rozložíme do něj sušené brusinky případně vrstvu sušených zelených bylinek (např. provensálská směs). Boky pekáče vymažeme máslem a posypeme strouhankou. Masovou směs nalijeme do pekáče, ten přikryjeme dobře alobalem, pekáč postavíme do většího hlubšího plechu. Na plech nalijeme vařící vodu tak, aby dosahovala do poloviny výšky pekáče. Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C na střední příčce, poté sundáme alobal a pečeme ještě dalších 15 minut. Upečenou paštiku necháme úplně vychladnout v pekáčku a poté ji vyklopíme.

Paštiky je z tohoto množství opravdu hodně, tak doporučuji zmenšit dávku, pokud ji chcete vyrobit pouze pro vlastní spotřebu. Upečená paštika má trvanlivost necelý týden. Druhou variantou je neupečenou paštiku zavařit. Skleničky je potřeba vymazat sádlem, naplnit je připravenou směsí, dobře uzavřít a sterilovat ve vodní lázni 1½ hodiny při teplotě 75 až 85°C.



6 komentářů:

Zrzunka řekl(a)...

teda - skvělý!

Vanda řekl(a)...

Tak ta je královská ovšem!

Madla řekl(a)...

Miluju domácí paštiku! Dělám takovou strašně jednoduchou mazací z telcích jater, ale tuhle čtyřmasovou musím taky vyzkoušet. A máš pravdu, paštika je nejlepší dárek, já paštikami vždycky obdarováváam nejen na Vánoce, ale i na narozeniny, svtáky a tak. Prostě domácí paštika je naprosto bezkonkurenční!

Maryna řekl(a)...

Madlo, díky za tip s pistáciemi, určitě vyzkouším. Já musím na Vánoce rozdávat rillettes, kamarádi si o něj sami říkají, tak mám tradičně k pečení cukroví ještě zábavné osmihodinové vaření masa, abych se nenudila :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj Mary, chystám se na touto delikatesu, jen mi poraď prosím, kam jdou ty vajíčka? Buď jsem přehlídla v receptu anebo tam chybí. Díky za radu. Klára

Maryna řekl(a)...

No jo, vida, vajíčka se zatoulala z bodu 5! Napravím, díky.