středa 5. prosince 2012

Mléčné brusinkové bulky



Tip na sladkou snídani! Mléčné bulky s brusinkami. Večer si je připravíte a ráno jen upečete. Nejlepší jsou ještě vlažné, namazané džemem, máslem nebo jen tak samotné. Do bulek je lepší použít čerstvé brusinky, případně mražené, ale protože se u nás špatně shání, můžete je nahradit bez obav i sušenými.

Suroviny na 12 bulek
500 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
150 g mléka
120 g másla
2 lžičky instantního droždí
2 vejce
velká špetka soli
60 g čerstvých brusinek nebo 4 lžíce sušených
1 lžička třtinového cukru
trochu mléka na potření + špetka moučkového cukru

Mléko a máslo ohřejeme v kastrolku. Mouku prosejeme s cukrem a přimícháme k nim droždí, sůl, přidáme vejce a vlažné mléko s máslem. Uhněteme těsto, které musí být hladké, středně tuhé a nesmí lepit. Čerstvé brusinky promícháme s třtinovým cukrem, pokud použijeme sušené, tak to není potřeba a zapracujeme je ručně do těsta.

1. varianta přípravy - kynutí v chladu přes noc

Připravené těsto ihned rozdělíme na 12 stejných dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku, kterou položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu kuličky zploštíme dlaní. Plech přikryjeme utěrkou, odložíme na chladné místo (lednička, spíž) a necháme kynout celou noc. Ráno před pečením vytáhneme na 30 minut do tepla.

2. varianta přípravy

Připravené těsto necháme kynout 2½ hodiny na teplém místě bez průvanu. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných dílů. Z každého dílu vytvoříme kuličku, kterou položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu kuličky zploštíme dlaní, přikryjeme utěrkou a dáme opět kynout na 1½ hodiny na teplé místo bez průvanu.

Troubu vyhřejeme na 210°C. Před pečením bulky potřeme vlažným mlékem rozmíchaným se špetkou cukru. Pečeme cca 12 minut. Podáváme lehce prochladlé nebo studené.



10 komentářů:

M.A.R.K.I řekl(a)...

Marynko, vypadá to nádherně, hned bych si dala, jen co bude chvilička, určitě je vyzkouším ......... příští týden se chystám na pečení cukroví, chci vyzkoušet i nějaké nové druhy, tak myslím budu u tebe pečená, vařená .......Marki

Anonymní řekl(a)...

Jaký je ve výsledku rozdíl mezi oběma postupy?

Katka

Maryna řekl(a)...

Ve výsledku není žádný rozdíl. Jen postup s kynutím přes noc je snadnější, když chcete bulky na snídani.

Maryna řekl(a)...

Díky Marki, cukroví ještě budu nějaké přidávat, hlavně mé nejoblíbenější nepečené kokosové válečky.

Madla řekl(a)...

Mňám, vypadají nádherně! Brusinky miluju a v chladu kynuté těsto je opravdu o kousek lepší než kynuté klasickou cestou. Máš je opravdu krásně zlatohnědé, to je radost pohledět!

Anonymní řekl(a)...

Nádnerné, jdu na ně, brusinky máme rádi, jen musím použít sušené. Jindra

Maryna řekl(a)...

Děkuji, taky mi chutná v chladu pomalu kynuté těsto.

Maryna řekl(a)...

Jsou dobré i se sušenýma, poslední várku jsem dělala na půl. A jen pro zájemce upozorňuji, že čerstvé brusinky jsem teď viděla v Bille.

Anonymní řekl(a)...

Marynko, jsou vynikající! Krásně nám vylepšily dnešní ráno! :) Děkujeme za recept! :)
Anka

Anonymní řekl(a)...

Výborný recept, brusnice sú skvelý nápad. Vždy zožnú veľký úspech doma :-)
Beata Oslo