neděle 16. prosince 2012

Makové vločky




Co by nemělo chybět na stole během štědrovečerní večeře? Určitě mák. Jeho symbolika je spojená se štěstím, prosperitou a také ochranou. U našich předků byl součástí obřadních jídel v podobě pukanců nebo kaše se sušeným ovocem, ořechy a medem či jako náplň v koláčích a závinech.
Makové vločky jsou velmi křehké a můžete si je připravit hned ve třech variantách. Nejjednodušší jsou obalené ve vanilkovém cukru. Mohou být potřené bílkovou polevou. Pokud je potřete před pečením, budou křehčí, pokud ihned po upečení dosáhnete lepšího efektu vločky díky sněhově bílé barvě. Takže volba je jen na Vás.

Suroviny na 60 vloček
120 g hladké mouky
25 g bramborového škrobu
30 g celého modrého máku
50 g moučkového cukru
100 g másla
½ vanilkového lusku

Ze všech surovin vypracujeme, ručně nebo v robotu, hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme ji vychladit na 2 hodiny do ledničky.

Těsto rozválíme na silnější plát – 4 až 5 mm. Těsto moc nepodsypáváme, aby zůstalo křehké. Vykrajujeme menší tvary podle vlastního uvážení a klademe na plech vyložený pečicím papírem. Podle vlastních preferencí potřeme, pomocí mašlovačky, vločky bílkovou polevou před pečením, nebo ihned po vytažení z trouby. Případně vločky můžeme obalit jen ve vanilkovém cukru.

Vločky potřené bílkovou polevou pečeme asi 13 minut v troubě vyhřáté na 150°C. Bez polevy necelých 10 minut v troubě vyhřáté na 170°C.

V uzavřené nádobě vydrží asi týden.

Poleva
1 bílek
60 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy

Z bílku vyšleháme sníh, postupně do něj zašleháme prosátý moučkový cukr a citronovou šťávu. Šleháme asi 5 minut, aby se všechny přísady dobře spojily.




10 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Taky budeme dělat na Vánoce zákusek z máku :) Ale nevěděla jsem, že to je naštěstí :) Hvězdičky vypadají překrásně, jenom škoda že tu není více fotek :))

Vanda řekl(a)...

A ze zelenýho máku by to ale byla větší sranda! Jinak jsou krásné i z modrého no..:-D

Maryna řekl(a)...

No taky by se dalo.

Maryna řekl(a)...

Sic je to jen lidová pověra, ale proč se občas neošálit.

Ajka řekl(a)...

tak tohle neznám.... ale vypadají vločky úžasně:-)
Ajka

Maryna řekl(a)...

Také jsem je dělala poprvé, každý rok zkouším nějaké nové cukroví a tyto vločky mě nadchly. Neustále je chodím zkoušet :-) a musím říct, že upečené s bílkovou polevou jsou nejlepší!

Madla řekl(a)...

No vypadají opravdu krásně! Loni jsem kdesi viděla recept na makové rohlíčky (jakože vaniláčky, jen s mákem), ale tyhle hvězdičky mě nadchly! Tak teď nevím, jestli mám hňácat těsto na perníkovou chalpoupku nebo na tyto hvězdičky ...

Maryna řekl(a)...

Milá Madlo, co Ti mám povídat... Maková závislost v největším stádiu! Neustále zkouším jestli chutnají jako den předem, večer jako ráno, ráno jako večer, no do Vánoc ty vločky asi rozhodně nevydrží.

Anonymní řekl(a)...

Mám zálusk na tvoje makové vločky a potřebovala bych poradit kolik máku do těsta dát a zda je mletý? Děkuji moc! M

Maryna řekl(a)...

Je to uvedeno v seznamu surovin – 30 g celého (nemletého) máku.