Dnes slaví Jola a Hela narozeniny! Tak to chce trochu odpočinku od pečení cukroví a zavzpomínat si na krásný společný výlet na zámek v Rájci nad Svitavou. První listopadovou sobotu zde bylo možné projít nově připravovanou prohlídkovou trasu. Žádný pořádný výlet se neobejde bez proviantu, tak jsem se nechala zlákat Vandiným receptem (moc díky) a upekla dýňové koblížky. Použila jsem na ně dýni turecký turban. Její dužina chutná po oříšcích a má výrazně oranžovou barvu, díky níž jsou koblížky krásně žluté.
Holky, všechno nejlepší a někdy zase hurá na nějaký výlet!
Suroviny na dýňové pyré
menší dýně (turecký turban, hokaido, máslová)trochu másla
velká špetka soli
Dýni rozkrojíme na polovinu a vydlabeme z ní semínka. Turecký turban a máslovou musíme oloupat, hokaido není potřeba, protože slupka tepelnou úpravou dostatečně změkne. Dužinu nakrájíme na kostky velké 3 cm.
Pekáček nebo hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme dýni, kterou posolíme a položíme na ni několik plátků másla. Pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 200°C. Odebereme 180 g dýně a rozmixujeme ji na pyré. Zbývající dýni můžeme použít do šťouchaných brambor nebo na dýňovou polévku.
Suroviny na koblihy
180 g dýňového pyré
400 g hladké mouky
80 ml slunečnicového oleje
120 ml mléka
120 g třtinového cukru
1 vejce
1½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
1 lžička skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
¼ lžičky mletého zázvoru
4 kuličky nového koření
6 ks hřebíčku
1 badyán
Suroviny na koblihy
180 g dýňového pyré
400 g hladké mouky
80 ml slunečnicového oleje
120 ml mléka
120 g třtinového cukru
1 vejce
1½ lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli
1 lžička skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
¼ lžičky mletého zázvoru
4 kuličky nového koření
6 ks hřebíčku
1 badyán
V hmoždíři rozdrtíme nové koření s hřebíčkem a badyánem, promícháme se zbývajícím kořením a solí. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a promícháme s kořením.
V míse smícháme dýňové pyré, vejce, mléko, olej a cukr a postupně zapracováváme sypké přísady. Vznikne husté těsto, které můžete plnit do formy na donuty nebo stříkat cukrářským sáčkem s velkou kulatou špičkou na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme 8 až 10 minut v troubě vyhřáté na 180°C.
Na ozdobu
120 g másla
180 g krystalového cukru
1 lžička skořice
Máslo rozpustíme. Cukr promícháme se skořicí. Ještě teplé koblížky namáčíme shora v rozpuštěném másle a následně ve skořicovém cukru. Na roštu necháme vychladnout.
12 komentářů:
Hmm, zatímco já jsem projevila nadprůměrnou sílu, ty nadprůměrnou inteligenci...proč mě nenapadlo vykašlat se na sáček a dělat ďourky vařečkou! Každopádně já děkuji za radu.
Já se na koblížky vykašlala úplně a dělala jsem horudičky, které jsem pak polévala slaným karamelem a sypala čerstvým kokosem. A byly perfektní, Vanda prostě válí!
jeste ted si je pamatuji! mnamka!!! Vice vyletu s koblizkami!! dik Mary xx
Dobrý den, já jsem vůbec netušila, že turbany jsou jedlé. Měla jsem jich tolik a před adventem jsem je vyházela do popelnice, jaká škoda. Krásný den Majka
Díky tvé nadprůměrné síle jsou ovšem tvarově dokonalejší :-)
To válí! Se soleným karamelem musely být výborné.
Jsou, mě dokonce chutná víc než hokaido. Ale mají fakt hrozně tvrdou slupku, takže loupání je docela náročné.
Tak nějaký sváteční...
Děláš mi chutě.
;-)
dnes jsem vyzkoušela - asi jsem měla těsto řidší, protože mám místo koblížků placičky, ale na chuti jim to vůbec neubralo. Dýni jsem použila Halloween. Moc děkuji za tip - za chvíli se mi děti vrátí z kroužků a budou hledat nějakou dobrotu. Jako bonus máme nádherně provoněný dům kořením.Děkuji.
Dnes jsme je zkoušeli a jsou výtečné ikdyž jsme je neobalovali v cukru. Všem chutnají ikdyž někdo brblá,že to nejsou klasické koblihy.
Okomentovat