sobota 10. listopadu 2012

Martinské rohlíčky – rogale świętomarcińskie




Kdybyste se náhodou ocitli na sv. Martina v polské Poznani, tak určitě neuniknete těmto plněným rohlíčkům z plundrového těsta. Pro ty nejoriginálnější musíte opravdu do Poznanie a jejího blízkého okolí, jedná se totiž o geografickou specialitu uznanou i EU. Na svátek sv. Martina 11. listopadu jich zde prodají 250 tun!

K původu martinských rohlíčků se váže několik příběhů. Tradice pečení těchto rohlíčků v Poznani se zrodila v roce 1891, kdy před blížícím se svátkem sv. Martina kněz Jan Lewicki prosil místní farníky, aby po vzoru patrona této farnosti (sv. Martin) vykonali něco pro chudé. Mše se zúčastnil i místní cukrář Józef Melzer, který přemluvil svého šéfa, aby obnovili dávnou tradici a začali opět péct tyto rohlíčky. Bohatí měšťané je kupovali a chudí je dostávali zdarma. Tvarem mají rohlíčky připomínat turecký půlměsíc a odkazují tak na vítězství Jana III. Sobieskiego nad Turky u Vídně v roce 1683. Podle jiné pověsti se tvar váže k pohanským dobám, kdy se na podzim přinášely bohům oběti jako poděkování za úrodu. Volský roh býval nahrazován pečivem ve tvaru rohu. Třetí legenda praví, že tvar má připomínat podkovu z koně sv. Martina.

Vzhledem k tomu, že rogal świętomarciński dostal štempl, tak musí splňovat normy – tvarem musí připomínat půlměsíc vážící 200 až 250 g, dlouhý 14 cm a v největším objemu musí mít 10 cm. Vždy musí být z "ciasta półfrancuskiego", což je plundrové těsto s menším množstvím tuku. Náplň jedině z bílého máku s přidáním vanilky, rozinek, kandované pomerančové kůry, sušených datlí a fíků, ořechů nebo marcipánu. Upečený dozlatova a na povrchu politý cukrovou polevou (lukrem) a posypaný mandlemi nebo oříšky. Zdroj.

Už podle popisu jistě chápete, že pečení takových martinských rohlíčků nebude žádná brnkačka, ale jednou za rok se to zvládnout dá :-). Takže pokud si máknete, tak k zítřejší huse a mladému vínu můžete mít skvělý moučník.
Recept je od Bajaderki.

Na 24 rohlíčků potřebujeme
cca 1 kg plundrového těsta (celé podle tohoto receptu)
300 g bílého máku (sehnala jsem jej v prodejně se zdravou výživou, pokud použijete modrý, tak se také asi nic nestane)
100 g mletých vlašských ořechů
100 g mletých mandlí
100 g marcipánu
100 g moučkového cukru
10 piškotů
2 lžíce kandované pomerančové kůry
2 lžíce kysané smetany
5 lžic mléka

Na potření
1 vejce
1 lžíce mléka

Na ozdobu
150 g moučkového cukru
2 lžíce sladké smetany
1 lžíce vody
30 g nasekaných oříšků nebo mandlí

Mák a piškoty pomeleme, pomerančovou kůru nakrájíme na menší kousky. V míse utřeme marcipán s cukrem, přidáme mák, ořechy, mandle, pomerančovou kůru, piškoty a kysanou smetanu. Pokud by byla náplň moc tuhá, přimícháme ještě několik lžic vlažného mléka, ale pozor, náplň musí mít hutnější konzistenci.


Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Z každé části vyválíme kruh o ∅ 40 cm, ten rozřežeme na 12 stejně velkých trojúhelníků. Na každém trojúhelníku rozetřeme po celé ploše 2 vrchovaté lžičky náplně. Prázdný necháme jen tenký okraj ramen trojúhelníku. Rohlíčky srolujeme od základny k vrcholu, hotový ohneme do tvaru půlměsíce a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíčky odložíme na 2 hodiny na chladnější místo (můžete i na celou noc). Před pečením je potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem. Pečeme cca 15 minut v troubě nahřáté na 180°C.

Během pečení si připravíme cukrovou polevu. Cukr přesejeme a utřeme jej se smetanou a vodou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky. Pokud je poleva moc řídká přidáme cukr, pokud moc hutná smetanu. Rohlíčky potřeme ihned po vytažení z trouby a posypeme je mandlemi nebo ořechy nasekaným na menší kousky. Necháme vychladnout.





15 komentářů:

Madla řekl(a)...

Rohlíčky jako malované! Hned bych si zakousla a věřím, že u jednoho bych nezůstala :-)

M.A.R.K.I řekl(a)...

Marynko, vypadá to nádherně,..... ani se nedivím, že se jich tolik prodá,..... já bych jich určitě zvládla sníst na posezení celou mísu ...... Marki

Maryna řekl(a)...

Ano, potvrzuji, jsou návykové :-)

Maryna řekl(a)...

Marki, díky. Jestli jsem počítala dobře, tak se vlastně prodají jen 2 rohlíčky na každého obyvatele Poznanie, což není až tak moc. Mě by totiž jen dva nestačily.

Michaela řekl(a)...

Takova dobrota a jeste krasne nafocena ....hnedle bych si dala.

Vanda řekl(a)...

Haha. Když dva dělají totéž:-) Hele moje nejsou zdaleka tak nádherné. Ovšem ani tak pracné. A cpala bych je do sebe hrstma, škoda že si jich nemůžeme pár vyměnit.

Maryna řekl(a)...

Děkuji.

Maryna řekl(a)...

To jsme se trefily, Vandi :-) Tak třeba uděláme nějakou výměnu u toho punče ;-)

Anonymní řekl(a)...

Maryno, vy jste ďábel! Vždycky, když si řeknu, že nic péct nebudu, protože nemám čas, a pak vlezu na Vaše stránky... to je hrůza, už jsem asi osm laskomin pozadu :-D

Bude i nějaké drobné cukroví? Vánoce se blíží... :-)

Katka

Maryna řekl(a)...

Milá Katko, cukroví určitě nějaké přibude, minimálně nejoblíbenější v naší rodině – rohlíčky Dana.

Cucinare con Amore řekl(a)...

Jéé to je skvělý recept i nápad na servírovaní a fotku :)

Maryna řekl(a)...

Foto je z nouze cnost :-) Na střeše bylo jediné přijatelné místo s přirozeným světlem a bude hůř.

Jana Toulová řekl(a)...

Dobrý den, Maryno, Vaše rohlíčky jsem dělala o víkendu a byly vynikající. Poprvé jsem zkusila plundrové těsto a nadchlo mě, jak se s ním krásně pracuje a jak je po upečení vláčné a prostě dobré. Díky za inspiraci.

Maryna řekl(a)...

Díky, jen kdyby bylo trochu méně pracné :-)

Tuutiki řekl(a)...

Bílý mák používala moje babička místo ořechů, které na Liptově, odkud pocházela, nerostou.
Ať se vám hezky peče a vaří, máte to tady moc pěkné.