úterý 30. října 2012

Sovičky oreačky


Muffiny, které určitě udělají radost dětem nejen o Halloweenu, který u nás nemá takovou tradici slavení. Nejsou vůbec složité a přitom vypadají efektně. Protože mám jen malé formičky na muffiny, použila jsem na oči mini sušenky Oreo, které se u nás v ČR bohužel neprodávají. Recept je proto přepočítaný na větší muffiny, na které můžete použít klasické Oreo. Inspirace z Moje wypieki.

Suroviny na 6 velkých muffinů
1 vejce
80 g třtinového cukru
30 g másla
90 ml vody
30 g hořkého kakaa
30 g mletého kokosu
70 g polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
špetka sody
špetka soli
50 g řeckého jogurtu
papírové košíčky

Papírové košíčky vložíme do 6 formiček na muffiny o průměru cca 5 až 6 cm. Pokud používáte silikonové formičky, nejsou papírové košíčky potřebné.

Vodu a máslo dáme do kastrolku a ohříváme, dokud se máslo nerozpustí, přidáme kakao a dobře je rozmícháme.
Mouku prosejeme s práškem do pečiva, sodou a solí a přimícháme k ní kokos.

Vejce vyšleháme při nejvyšší rychlosti šlehače s postupným přisypáváním cukru do pěny. Snížíme rychlost na nejnižší a po lžících zašleháváme střídavě mouku s kokosem, kakaovou směs a jogurt. Těstem naplníme formičky do ⅔ jejich výšky a pečeme 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Zda jsou upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme je vytáhnout. Upečené muffiny necháme před zdobením úplně vychladnout.

Na ozdobu
100 g hořké nebo mléčné čokolády (dle každého preferencí)
50 ml mléka
15 g másla
12 sušenek Oreo
12 čokoládových čoček nebo hnědých lentilek na zorničky
bonbony Skittles

Sušenky Oreo rozdělíme na půlky, tak aby na jedné zůstala celá bílá náplň, z těch budou oči. Půlky bez náplně překrojíme na poloviny, z nichž vytvoříme víčka. Na zobáčky použijeme žluté bonbony Skittles překrojené na půl.

Nasekanou nebo pomletou čokoládu vložíme do misky a přelijeme ji vařícím mlékem (přes sítko, aby se do polevy nedostal škraloup), přidáme máslo a mícháme, dokud nevznikne hustá a lesklá směs.

Muffiny potřeme čokoládovou polevou, necháme ji jen lehce zatuhnout a přilepíme na ni sušenky Oreo a zobáčky. Čokoládové čočky nebo lentilky potřeme z jedné strany troškou čokoládové polevy a přilepíme je na bílou náplň sušenek Oreo, jako zorničky. Čočky se dají nahradit také přímo čokoládovou polevou, zorničky z ní můžete nakreslit štětečkem.






6 komentářů:

Ajka řekl(a)...

jé, ty jsou roztomiloučké.... a určitě dobroučké:-))
Ajka

Anonymní řekl(a)...

Ham

U Vincenta řekl(a)...

To je prima nápad, moc děkujeme!

Sweet Pixel řekl(a)...

super, vypadá to parádně :)

Madla řekl(a)...

Ty jsou super! Doufám, že ti na listech pak nesežrala nějaká divá zvěř, to by byla děsná škoda :-)

Maryna řekl(a)...

Jsem ráda, že se líbí. Divá zvěř je naštěstí nesežrala. Pochutnali si kolegové v práci a kamarádi s dětmi.