pondělí 8. října 2012

Quiche s liškami



Quiche, tedy slaný koláč, je specialitou francouzské kuchyně. Nejčastěji se vyrábí z křehkého těsta, ale může být také z kynutého, jako tento. Náplň z lišek, dvou druhů sýrů, vína a tymiánu je chuťově výrazná a aromatická. Místo lišek můžete použít i hříbky, žampiony nebo hlívu ústřičnou. Koláč není příliš složitý a chutná báječně jak teplý, tak studený. Inspirace z Kwestii Smaku.

Těsto
200 g hladké mouky
80 g másla
1 vejce
1 lžička soli
7 g instantního droždí
5 lžic teplé vody
1 lžíce olivového oleje

Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout. V míse smícháme mouku, máslo, vejce, sůl a droždí, postupně přidáváme teplou vodu a uhněteme z nich vláčné hladké těsto. Těsto musí být dobře vypracované, hněteme jej v robotu cca 10 minut. Dortovou formu o ∅ 20 cm vymažeme olivovým olejem. Těsto rozválíme na kolo o ∅ 24 cm, vložíme je do formy a přitlačíme dobře ke dnu a bokům formy. Během přípravy náplně formu s těstem vložíme do ledničky.

Náplň
300 g hub - liška obecná
2 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
100 ml bílého suchého vína
30 g másla
3 vejce
180 g kysané smetany
100 g sýru Gran Moravia
100 g tvrdého žlutého sýru (Ementál, Gouda, Verena)
sůl, čerstvý mletý pepř
2 snítky tymiánu

Lišky očistíme, opláchneme a osušíme. Několik nejhezčích lišek odložíme stranou na ozdobu. Cibuli nakrájíme na drobno a necháme ji zesklovatět na olivovém oleji na pánvičce. Přidáme houby, bílé víno, lístky tymiánu a vše restujeme 10 minut. Na závěr k houbám přimícháme máslo, osolíme a opepříme je. Všechna tekutina by se během restování měla z hub odpařit.

Vejce rozšleháme, odebereme ⅓ a do zbytku zašleháme kysanou smetanu, trochu soli a pepře. Sýry nastrouháme na jemno.

Těsto předpečeme 5 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Na dno předpečeného podkladu koláče položíme nastrouhaný žlutý sýr, na něj lišky, zalijeme je vejcem s kysanou smetanou, posypeme sýrem Gran Moravia a zalijeme rozšlehaným vejcem, které jsem si předem odložili. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 200°C, následně  teplotu snížíme na 170°C, na koláč položíme lišky odložené na ozdobu a pečeme ještě dalších 15 minut. Koláč podáváme lehce vychladlý, chutná dobře i úplně studený.




8 komentářů:

Madla řekl(a)...

Ach, ach a ještě jednou ach! Ten voní až sem! Quiche dělám většinou z křehkého těsta, je tedy čas na změnu a musím vyzkoušet tvou variantu těsta a ostatně i náplně - třeba s tou hlívou.

Vanda řekl(a)...

Dej ho sem Mary! Z pozice bývalé nadřízené Ti to přikazuji:-D Krása

Shraven řekl(a)...

Mňam... Houbami se teď cpu neustále a tohle vypadá lákavě :) Dalo by se to udělat i z mražených, nebo by to bylo moc vodovaté?

Maryna řekl(a)...

Pozdě! :-) Byl sněden cestou do Polska před 3 týdny, taková malá příprava na houbové orgie tam.

Maryna řekl(a)...

Tak to bohužel netuším, s mraženými houbami nemám vůbec žádné zkušenosti.

Anonymní řekl(a)...

Asi trochu mimo mísu, ale včera Vám to moc slušelo v Dobrém ránu:)
Markéta

Maryna řekl(a)...

Děkuji

Maryna řekl(a)...

Madlo, jsem zvědavá, jak Ti bude chutnat. Dej vědět.