středa 17. října 2012

Gołąbki – zelné závitky s masem

Zelné závitky

Gołąbki, česky holoubci, rusky галубцы, jsou tradiční lidovou stravou nejen v Polsku, nýbrž v celé střední a východní Evropě. Ve střední Evropě je upřednostňují z zelného listu plněného mletým masem smíchaným s rýží, v jihovýchodní Evropě z listu révy vinné. V polských restauracích na ně narazíte celkem běžně. U nás se připravují již méně často, větší popularitě se těší plněné papriky, což je škoda. Stejně jako ony, se gołąbki podávají s rajskou omáčkou

Suroviny na 15 závitků
1 kg mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího)
1 hlávka mladého zelí
100 g rýže
2 vejce
2 menší cibule
2 lžičky majoránky
2 lžičky oregana
sůl, čerstvý mletý pepř
3 bobkové listy
5 kuliček jalovce
4 kuličky nového koření
5 kuliček barevného pepře
1 lžička sušených hřibů
1 l zeleninového nebo masového vývaru

Rýži vaříme ve větším množství vody s trochou soli do poloměkka, cca 10 minut, scedíme ji, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Cibuli nakrájíme na drobno.

Mleté maso promícháme s rýží, vejci, cibulí, majoránkou a oreganem, dochutíme solí a pepřem. Na dno hrnce nebo pekáče položíme několik zelných listů, aby se závitky nepřichytily ke dnu.

Z hlávkového zelí vykrojíme tvrdý košťál a sloupeme jednotlivé listy tak, aby se nepotrhaly. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a před plněním do ní ponoříme zelný list na cca 20 sekund, aby změkl. Po vytažení do jeho středu položíme váleček z mletého masa (přibližně z 1 vrchovaté polévkové lžíce), zelný list přehneme po stranách přes maso a smotáme. Závitky pokládáme do hrnce volným koncem dolů těsně vedle sebe, aby se během tepelné úpravy nerozmotaly.

Do hrnce přidáme bobkový list, jalovec, nové koření, celý pepř a houby, vše zalijeme vývarem. Pokud nám zbyly nějaké zelné listy, tak jimi závitky přikryjeme. Hrnec nebo pekáč přikryjeme pokličkou či alobalem a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C, poté sejmeme pokličku, zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme ještě dalších minimálně 30 minut.

Závitky podáváme s rajskou omáčkou, chlebem, vařenými bramborami či rýží.



7 komentářů:

Cucinare con Amore řekl(a)...

Tak tohle jídlo by mi bohužel doma nepřošlo :))) Fobie ze školní jídelny, mleté maso v paprice nebo v zelí ani omylem ...to bych musela navařit jen pro sebe.Ale vypadá to krásně zvlášť ta fotka kde jsou pěkně v pekáčku naskládané :)

Madla řekl(a)...

Vypadá to nádherně a úplně pdozimně, já bych se cpala, až by se mi boule za ušima dělaly!

Anonymní řekl(a)...

V nasej rodine sme to robili casto. Tento recept je presne ako moja maminka robila az na jednu surovinu "jalovce" neviem co to znamena slovensky alebo anglicky?

Maryna řekl(a)...

Chápu, fobie ze školní jídelny taky znám, asi už nikdy nebudu jíst plíčka :-)

Maryna řekl(a)...

Z jalovce na Slovensku vyrábíte tu nejlepší věc – borovičku.

Anonymní řekl(a)...

Takze to je borievka. Vdaka za odpoved,Kamila.

Sara řekl(a)...

Moc děkuji za recept! Jídlo jsem připravila svým kamarádům v Mexiku a ti z toho byli všichni řádně nadšení. Opravdu výborné :)