pátek 26. října 2012

Bramborovo-hruškový chlebíček


Do pošmourných a chladných dnů se ideálně hodí k hrnku čaje hutný a aromatický chlebíček. Díky bramborám a hruškám je hustý a vláčný, vanilka a lískové ořechy mu dodávají krásnou vůni. Bez okolků přiznávám, že některým chutnal moc, a jiným vůbec. Tak nezaručuji, že sedne i Vám.

Suroviny
2 menší brambory (130 g)
2 hrušky (350 g)
150 g másla
3 vejce
180 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
150 g polohrubé mouky
100 g pomletých lískových ořechů
100 g bílé čokolády
4 g prášku do pečiva
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli

Brambory očistíme a dáme vařit do lehce osolené vody na 25 minut. Ještě teplé brambory oloupeme a rozmačkáme. Mouku prosejeme s ořechy a práškem do pečiva. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostičky. Čokoládu nasekáme na menší kousky.

Máslo vyšleháme se solí, krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny, následně do ní zašleháme prochladlé brambory, vejce jedno po druhém (dokud se dobře nezašlehají), mouku s ořechy a práškem do pečiva a citronovou šťávu. Vařečkou přimícháme hrušky a čokoládu.

Těsto nalijeme do formy na biskupský chlebíček dlouhé 26 cm, vyplněné pečicím papírem, a pečeme 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180°C. Po upečení necháme vychladnout na roštu.



6 komentářů:

Zrzunka řekl(a)...

zajímavá kombinace :)
chlebíček vypadá krásně

Cucinare con Amore řekl(a)...

hmm zajímavá kombinace a povedl se ti na jedničku :)

Maryna řekl(a)...

Kamčo a Jano, díky.

Madla řekl(a)...

Nádherně rustikální fotka! Hrušky nějaké mám, brambor je plný sklep a čokoládou se zásobuji preventivně :-) Takže až dojíme ořechový dortík (http://madlinakuchyne.blog.cz/0912/nejen-vanocni-orechovy-dortik), budu se u tebe určitě inspirovat :-) Jen tak nějak nestíhám realizovat všechny ty tvé dobroty, tak zvolni, prosím :-)

Madla řekl(a)...

Teda, někam mi zmiznul komentář! Už včera jsem psala, že je to parádní a nevšední podzimní kombinace, tak jestli seženu nějaké pěkné české hrušky, jdu do toho!

Maryna řekl(a)...

Milá Madlo, Tvůj první komentář se jevil blogspotu jako spam, tak proto se nezobrazil. Už je to napravené :-) Jen nevím, jak se mi povede realizovat Tvé přání :-)