pondělí 24. září 2012

Liškové risotto



Mám děsný houbařský absťák, a tak mi nezbylo nic jiného, než při poslední služební cestě do Prahy navštívit Holešovickou tržnici a nakoupit čerstvé houby tam. Koupila jsem jich rovnou víc, a tak jsme měli doma hotové liškové orgie, takže toto není rozhodně poslední recept. Teď už jen zasněně vzpomínám, jaká byla, tohle risotto, dobrota. Pokud máte někdo tip, kde koupit lišky v Brně (kromě té trošky, kterou prodává pán na Zelňáku), tak sem s ním!

Suroviny na 4 porce
200 g rýže na risotto (krátká kulatozrná - Arborio, Carnaroli)
200 g hub - liška obecná
1 l zeleninového nebo drůbežího bujonu
100 g másla
1 velká cibule
300 ml bílého suchého vína
1 velké rajče
2 stroužky česneku
40 g Parmesanu nebo sýru Gran Moravia
1 snítka rozmarýnu
1 lžíce olivového oleje

Lišky očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat, případně osušíme v utěrce. Polovinu - menších a hezčích odebereme na ozdobu - druhou polovinu nasekáme na kostičky. Cibuli nakrájíme na drobno, rajče zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky, bujon ohřejeme a necháme jej bublat na nejmírnějším plameni.

V hluboké pánvi nebo kastrole rozpustíme 40 g másla a necháme na něm zesklovatět cibuli, přidáme nasekané lišky a smažíme 1 minutu. Přidáme rýži a za stálého míchání smažíme další minutu. Přilijeme víno a necháme jej za stálého míchání odpařit. Do risotta postupně přiléváme po troškách bujon, dokud ho rýže všechen nevstřebá, s poslední částí bujonu přidáme do risotta také rajčata. Risotto vaříme cca 20 minut, poté sejmeme z plamene a zamícháme do něj 40 g másla a nastrouhaný sýr, přikryjeme pokličkou a necháme odstát 3 minuty.

Během této doby si připravíme lišky na ozdobu. Na pánvičce rozpustíme 20 g másla a osmahneme na něm během půl minuty česnek nakrájený na plátky a lístky rozmarýnu. Přidáme celé lišky a za stálého míchání smažíme 2 minuty, na závěr přidáme lžíci olivového oleje.

Risotto na talíři ozdobíme liškami a hoblinkami parmesanu.



4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Včera byly lišky v Tescu v Králově Poli, ale bývají i v dalších, běžně mají lišky v Makru. Olga

Maryna řekl(a)...

Díky za tip! Na Makro jsem taky sázela, ale když jsem tam byla, tak zrovna žádné neměli.

Madla řekl(a)...

Mražené lišky teď prý zavádějí do prodeje v Albertu.
Jinak tohle liškové risotto vypadá úžasně, já prostě miluju krémové, hebké italské risotto a tohle s liškami je prostě mana nebeská. Těším se na další liščí recepty :-)

Maryna řekl(a)...

Škoda, že neprodávají čerstvé, ony ty mražené nejsou úplně ono. Jak já jim záviděla minulý týden v Polsku, kde je měli téměř všude. Příště bude slaný koláč ;-)