Suroviny na ½ kg krokantu
270 g ořechů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy)
270 g krupicového cukru
60 ml vody
Mandle a lískové ořechy musíme zbavit slupek. Mandle dáme blanšírovat na pár minut do vroucí vody, scedíme je a ihned oloupeme. Lískové ořechy dáme pražit na pár minut na sucho na pánvičku, občas je prohodíme nebo promícháme a až se začne oddělovat slupka od ořechů, přesypeme je na papírovou utěrku a v ní je dobře promneme, čímž je zbavíme slupek.
Velcí mlsouni mohou nasypat všechny ořechy ještě na plech a na 15 minut je vložit do trouby vyhřáté na 150°C. Během pečení je potřeba ořechy občas promíchat.
Zatím si přichystáme plech a vymažeme jej tenkou vrstvou oleje.
Cukr dáme do kastrolu se silným dnem, zalijeme vodou, promícháme a dáme vařit. Bez míchání necháme cukr rozpouštět, dokud nezíská světle karamelovou barvu, měl by mít teplotu 118°C, tzv. soft–ball stage. Přidáme ořechy a za stálého míchání dále rozpouštíme cukr, dokud nezíská tmavě medovou barvu. Přelijeme na plech a necháme vychladnout.
Vychladlý krokant rozlámeme na větší kusy a rozemeleme. Pro použití v krému jej rozemeleme na úplně jemný prášek například v minidrtiči. Krokant na ozdobu pomeleme na hrubším mlýnku.
3 komentáře:
Dobrý večer,prosím, krokant se dá dělat i z neloupaných ořechů?Tak jak je to na fotce?Díky kukuana
Můžete dělat z loupaných i neloupaných. Mě chutnal víc z neloupaných. Pokud bych dělala jen čistě mandlový, tak ten bych doporučovala z loupaných.
Je to dobroučké! Na piškotový nižší dortový korpus naklást čerstvé rozpůlené jahody, mezi ně nastříkat šlehačku, celé to posypat zrnky krokantu.
Okomentovat