neděle 2. září 2012

Košíčky s tymiánovým krémem a fíky



Nemohla jsem odolat čerstvým krásně voňavým fíkům v obchodě, ani receptu s tymiánovým krémem  z mascarpone na blogu Cioccolato Gatto. Křehké máslové těsto je fakt křehké, tak při pečení opatrně, a chuť tymiánového krému Vás určitě překvapí, dodává mu svěžest (někteří tipovali, že je v něm citron). Z tohoto množství surovin můžete upéct i jeden koláč (doporučuji koláčovou formu s odnimatelným dnem o ∅ 24 cm).

Těsto na 15 košíčků
175 g hladké mouky
125 g másla
1 žloutek
50 g moučkového cukru
špetka soli


15 papírových košíčků na muffiny nebo pečicí papír
zátěž při pečení (hrách, fazole, keramzit)

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na 1 hodinu do ledničky.

K pečení košíčků jsem použila formičky na košíčky o ∅ 6 cm, můžete použít i jakékoli jiné, třeba formičky na muffiny.

Z těsta vyválíme váleček a ten rozdělíme na 15 částí. Každou část namačkáme do formičky, tak aby těsto pokrývalo i celé její boky. Formičky s těstem vložíme na 15 minut do mrazničky. Do každé formičky na těsto položíme papírový košíček a do něj nasypeme zátěž. Pečeme 12 minut v troubě s ventilátorem vyhřáté na 180°C, poté odstraníme papírové košíčky se zátěží a dopečeme ještě dalších 6 minut. Upečené košíčky necháme ve formičkách úplně vychladnout a následně opatrně vyklopíme.

Tymiánový krém
250 g mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
4 snítky tymiánu
2 lžičky tekutého medu


Smetanu přivedeme k varu, vhodíme do ní omytý tymián a povaříme 5 minut. Odstavíme ze sporáku a necháme 2 hodiny louhovat, aby se do smetany dostala vůně i chuť tymiánu. Smetanu scedíme a dáme ji dobře vychladnout do ledničky. Do mísy dáme mascarpone, vychlazenou smetanu a med a vyšleháme hustý krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Na ozdobu
2 čerstvé fíky
snítky tymiánu
trochu tekutého medu


Cukrářský sáček se zdobicí špičkou s kulatým širokým otvorem naplníme krémem a nazdobíme košíčky. Na 15 minut je vložíme do ledničky, aby trochu ztuhly. Omyté fíky rozkrájíme na osminy. Na každý košíček položíme osminku fíku, pokapeme ji medem a na ozdobu můžeme přidat snítku tymiánu.



7 komentářů:

Sofie řekl(a)...

To musí být božské! Tvůj blog jsem našla nedávno a je překrásný, už se těším, až si vše pořádně prostuduji a možná se i odvážím něco připravit...:) Zdraví Sofie

Cucinare con Amore řekl(a)...

Hmm tak tohle je teda luxus :)) Kráása

Maryna řekl(a)...

Díky! Obávám se, že moc dietních receptů tu nemám ;-) Třeba si někdy zahřešíš :-)

Maryna řekl(a)...

Luxus to je hlavně díky té ceně fíků :-)

Madla řekl(a)...

Ach můj bože! To je úžasná kombinace, Maryno, já tě neskutečně žeru!

farfalla řekl(a)...

Skvělý je i citronový tymián. Akorát mi umřel (nebo se tváří hodně nemocně) už dávno před tím normálním, přitom prý suchomilná rostlina:) Každopádně do sladkého a koktejlů je (byl) moc dobrý, doporučuju.
Fíky mi moc tepelně upravené nechutnají, takže tohle je pro mě fajn inspirace, dík! A krásné fotky, vůbec celý blog je moc hezký...

Maryna řekl(a)...

Mám právě pocit, že tymián, který máme za oknem je také citronový, proto někteří cítili v krému právě citron. A děkuji!