čtvrtek 30. srpna 2012

Pleśniak


Tento koláč má v Polsku několik názvů - pleśniak (vypadá díky bílkové pěně trochu jako plesnivý), skubaniec (od nastrouhaného těsta) nebo židovský koláč. Velmi podobné mu jsou naše hraběnčiny řezy, jen u tohoto koláče je navíc ještě vrstva kakaového těsta. Koláč se dělá nejčastěji s červeným rybízem, ale můžete jej udělat s jakýmkoli sezonním ovocem. Překvapivě dobře chutnal i k pivu na bečce :-). Recept je ze stránky Cioccolato Gatto.

Suroviny
500 g hladké mouky
300 g másla
250 g moučkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
3 vejce
20 g kakaa
2 lžíce strouhanky
500 g jablek nebo červeného rybízu
2 lžíce třtinového cukru (v případě hodně kyselých jablek)
100 g ořechů
100 g krupicového cukru
40 g rozinek
špetka soli

Mouku prosejeme s práškem do pečiva a moučkovým cukrem, přidáme 3 žloutky, máslo a vypracujeme hladké těsto. Můžeme i v robotu. Těsto rozdělíme na 3 rovnoměrné díly. Do jednoho dílu zapracujeme kakao. Každý díl zabalíme zvlášť do potravinářské folie, jedno světlé a kakaové těsto dáme do mrazničky, druhé světlé těsto do ledničky na 1½ hodiny.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na plátky nebo hrubší proužky a promícháme s rozinkami. Strouhanku opražíme nasucho na pánvičce.

Plech o rozměrech cca 25 x 36 cm s vyššími boky vyložíme pečicím papírem. Těsto z ledničky rozválíme podle velikosti plechu a položíme je na pečicí papír. Těsto je hodně křehké, pokud Vám nepůjde rozválet, můžete ho na plechu rozmačkat i dlaní. Těsto posypeme opraženou strouhankou, na ni rozložíme jablka, pokud jsou kyselejší, můžeme je posypat třtinovým cukrem. Na jablka nastrouháme na hrubším struhadle kakaové těsto, to posypeme ořechy. Bílky se solí vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukr, dokud se dobře nezašlehá. Sníh opatrně rozetřeme na ořechy a na něj, opět na hrubším struhadle, nastrouháme světlé těsto.

Pečeme 35 až 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C.



7 komentářů:

Unknown řekl(a)...

zvu Tě na giveaway http://janniebel.blogspot.cz/2012/08/the-first-giveaway.html#comment-form :))

Shraven řekl(a)...

No teda... Budu si opakovat "zítra koupím švestky, zítra koupím švestky" a snad se zvládnu vrátit se švestkami a ne s jablky na tenhle úžasný koláč. Vypadá jako od babičky (což je samozřejmě poklona) :)

Madla řekl(a)...

Teda ty jsi fakt velká pokušitelka! Ještěže mě zítra (a částečně i dnes) čeká velký pečící maratón na oslavu tchyniných šedesátin, jinak bych se asi neudržela a tenhle koláč bych hned spáchala. Všechny suroviny mám totiž doma :-)

Cucinare con Amore řekl(a)...

Já ho znám pod pojem hraběnčiny řezy :) A je naprosto dokonalý, to mi připomíná, že bych ho zas měla upéct :)

Maryna řekl(a)...

Děkuji!

Maryna řekl(a)...

Na tenhle koláč je času dost :-) Jablečné období teprve začíná!

Maryna řekl(a)...

Jojo, píšu to v úvodu o hraběnčiných řezech. V té variantě, kterou znáš je také vrstva kakaového těsta?