úterý 21. srpna 2012

Meruňkový štrúdl z Wachau



Tento štrúdl, v originále Wachauer Marillenstrudel, si prý oblíbil císař František Josef I., alespoň to uvádí má zbrusu nová kuchařka – Kaiser Franz Josephs liebste Mehlspeisen. Popravdě se jeho veličenstvu vůbec nedivím. Tažené těsto je křehké a jen tenoučkou vrstvou obepíná náplň z meruněk a tvarohu, která je skvělá! V tak krásném kraji, jakým je Wachau, ani nic nedobrého vzniknout nemohlo. Jen příště možná změním poměr tvarohu a meruněk, aby byly ve štrúdlu dominantnější.

Těsto
250 g hladké mouky
25 g másla
1 vejce
cca 100 ml vlažné vody
špetka soli
trochu oleje na potření těsta

Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Mouku prosejeme na vál, vytvoříme v ní důlek, do kterého dáme celé vejce, máslo, vodu a sůl.

Rukama zpracujeme těsto, hněteme je a vytloukáme o vál. Trvá to velmi dlouho. Těsto musí být hladké a lesklé. Je-li těsto stále tuhé, nebojte se do něj přilévat po troškách vlažnou vodu a dobře ji zapracovat.

Z hotového těsta utvoříme bochánek, který potřeme olejem. Na vále jej přikryjeme nahřátou miskou nebo kastrolkem a necháme jej odležet asi půl hodiny, během níž připravíme náplň.

Náplň
750 g tvarohu (raději v kostkách, je méně vodnatý)
3 vejce
400 g meruněk
100 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička nastrouhané citronové kůry
4 lžíce strouhaných mandlí nebo mandlové moučky
70 g másla
1 lžíce mandlových plátků


Meruňky omyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do pevného sněhu. Tvaroh rozmícháme se žloutky, moučkovým i vanilkovým cukrem, citronovou šťávou a kůrou. Do této směsi opatrně zamícháme meruňky a bílkový sníh.

Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout.

Těsto rozdělíme na dvě půlky. Velkou utěrku nebo silikonový vál dobře pomoučíme, polovinu těsta na něm co nejvíce rozválíme. Těsto podebereme hřbetem dlaní a na rukách je vytahujeme (obdobně jako pizzu), případně je můžeme vytahovat na silikonovém vále či utěrce. Hotové těsto by mělo být téměř průhledné. Silnější okraje odkrojíme.

Celý plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a polovinou tvarohové směsi tak, aby zůstaly volné vždy 3 cm okrajů. Boční a spodní volný okraj těsta přehneme přes tvaroh. Štrúdl zavineme tak, že postupně zvedáme okraj utěrky nebo silikonového válu od sebe.

Nohavici štrúdlu položíme na plech vyložený pečicím papírem. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta.

Obě nohavice potřeme rozpuštěným máslem a pečeme 40 až 50 minut v troubě vyhřáté na 200°C, dokud povrch těsta nezezlátne. Máslem štrúdl potřeme ještě jednou asi v polovině pečení a také ihned po vytažení z trouby, aby těsto neztvrdlo. Necháme trochu vychladnout a štrúdl posypeme moučkovým cukrem a plátky mandlí. Já jsem jej mandlemi posypala před pečením, protože jsem na syrové ořechy alergická.

Štrúdl se podává ještě vlažný.



7 komentářů:

Jitka řekl(a)...

Skvostné! Císař pán měl stejné chutě jako my ostatní Středoevropané. To už ostatně dávno reflektovala lidová píseň z Horňácka, začínající slovy Když sem sa narodiu, už sem byu bohatý ....

Madla řekl(a)...

To je nádhera! Miluju tažený závin a tenhle je přímo úžasný. Nedávno jsem dělala švestkový s domácí ricottou a byl taky bezvadný, ovšem kam se hrabe na ten tvůj! Teda, jak vy ty všechny dobroty zvládáte jíst? :-)

Maryna řekl(a)...

Moc nezvládáme, už mi doma i nadávají, že tloustnou :-) Naštěstí mám dost přátel, které můžu zásobovat, doufajíc, že třeba konečně napíší nějaký komentář :-)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
chtěla bych pochválit Váš blog. Máte jej moc pěkný. Knížku také vlastním, ale nevím, jestli množství surovin nemá být jen na jeden závin ? Zítra se chystám na švestkový, nemohla by jste mi dát nějaké tipy na náplň ?
Děkuji Markéta

Maryna řekl(a)...

Dobrý večer, děkuji za pochvalu. Reaguji pozdě, tak jste si snad poradila sama s tím švestkovým závinem. Já bych ke švestkám volila mák. Dobrá byla také kombinace hrušek, švestek a mandlí. V uvedené kuchařce je z uvedených surovin jeden dlouhý závin, ale to není podmínkou, proto jsem dělala dva kratší.

Esmé (Kulturní kulinárium) řekl(a)...

Díky za inspiraci s taženým těstem, ačkoli vzhledově se můj závin tomu Tvému nemůže blížit, chuťově jsem byla více než spokojená :-)

http://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/07/tazeny-merunkovy-zavin-s-tymianem.html

Maryna řekl(a)...

To jsem ráda, s tymiánem to mohlo být super.