pátek 10. srpna 2012

Kynuté knedlíky s černým rybízem


Další oblíbené knedlíky v naší domácnosti jsou z kynutého těsta, borůvkovým odoláme, ale černorybízovým nikdy. Nevaříme je, jak je obvyklé, ve vodě, ale napařujeme je v páře. Připadá mi, že jsou měkčí, nadýchanější a nejsou tak "oslizlé". Osvědčený recept na kynuté těsto je ze starší české kuchařky Moderní mléčná kuchyně od Miloše Teplého.

Suroviny na 16 knedlíků
300 g hrubé mouky
10 g moučkového cukru
7 g sušeného droždí
1 žloutek
10 g másla
180 ml mléka
špetka soli

Náplň
300 g černého rybízu
krupicový cukr

Na posypání
250 g tvarohu na strouhání
100 g moučkového cukru
60 g másla

Všechny suroviny musí být v pokojové teplotě, aby těsto lépe kynulo, proto si je připravíme na kuchyňskou linku alespoň 30 minut předem.

Máslo rozpustíme a necháme trochu prochladnout. Všechny suroviny dáme do mísy, sůl by neměla přijít do kontaktu s droždím, a vypracujeme z nich tužší hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě bez průvanu necháme kynout asi 1½ hodiny. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.

Černý rybíz zbavíme stopek, opláchneme a necháme okapat. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kusy těsta, ze kterého uděláme placičku, na ni položíme doprostřed jednu lžící černého rybízu, ten posypeme lžičkou krupicového cukru a okraje těsta dobře spojíme. Knedlíky klademe spojem dolů na pomoučený vál ve větších rozestupech od sebe, přikryjeme je utěrkou a necháme je opět cca 30 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Do hlubšího hrnce nalijeme vodu, dáme do něj napařovák na knedlíky a na ten položíme utěrku. Mně se k tomuto účelu osvědčil speciální hrnec na vaření špaget. Vodu v hrnci přivedeme k varu, na utěrku klademe knedlíky, přikryjeme pokličkou a vaříme 15 až 20 minut. Na jednu várku dávám většinou 3 knedlíky, musí mezi nimi být větší rozestupy, aby měly knedlíky prostor pro růst. Nezapomeňte pod napařovák přilévat vodu :-).

Uvařené knedlíky popícháme, aby z nich vyšla pára a ihned podáváme posypané strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem a přelité roztopeným máslem.



2 komentáře:

Bonitka řekl(a)...

To vypadá víc, než lákavě .. My to vaříme vždycky jen ve vodě, takže teď mám chuť to zkusit na zmiňované páře :)

Maryna řekl(a)...

To jsem zvědavá, jestli budou chutnat vařené v páře.