pondělí 27. srpna 2012

Karbanátky v láku

Naložené karbanátky

Karbanátky v láku jsou ideální pochutinou k pivu, a tak jsem je vyráběla na víkendovou bečku. Karbanátky jsou obdobou pečenáčů z rybího masa a občas je dělávali v některých hospodách jako variantu k utopencům.

Karbanátky - cca 50 ks
3 kg mletého masa
3 velké cibule
1 velká palička česneku
5 vajec
1/4 staršího suchého chleba nebo strouhanka
4 g majoránky
sůl
pepř

Na karbanátky používám směs hovězího a vepřového masa v poměru 1 kg hovězího (zda přední či zadní záleží na vás), 1 kg vepřové plece a 1 kg vykostěného vepřového boku.

Chleba namočíme do vody, aby změkl, poté z něj vymačkáme vodu a pomeleme jej spolu s masem, cibulí a česnekem na mlýnku na maso (melu na střední hrubost, destička s otvory 4 mm).  Přidáme vejce, majoránku, pepř, sůl a dobře vymícháme. Aby vznikla konzistentní lehce lepivá hmota, přilévám do masa během míchání trochu vody. Množství soli a pepře volíme dle potřeby.

Z připravené směsi tvarujeme karbanátky (cca po 70 g - jedna vrchovatá polévková lžíce), jde to lépe, když si vždy ruce namočíte ve studené vodě. Karbanátky skládáme na vyšší plech (z tohoto množství to jsou tři plechy). Troubu předehřejeme na 200°C a karbanátky pečeme cca 1 hodinu do zlatova, v polovině pečení karbanátky na plechu obrátíme. Necháme dobře vychladnout.

Nálev
1 Deko
½ l octa
1,75 l vody
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře

4 velké cibule
1 červená paprika
3 kozí rohy nebo feferonky
3½ l sklenice

Ocet svaříme s vodou, bobkovým liste, novým kořením, pepřem a Dekem. Vaříme přikryté pod pokličkou 5 minut, odstavíme a necháme úplně vychladnout.

Cibuli nakrájíme na tenká půl kolečka, papriku na tenké proužky. Karbanátky skládáme do vymyté a vysušené sklenice. Prokládáme je cibulí a paprikou. Do sklenice přidáme kozí rohy nebo feferonky. Přes sítko zalijeme karbanátky nálevem, musí být celé ponořené. Horní karbanátky je lepší něčím zatížit, aby nevyplavaly.

Sklenici přikryjeme celofánem a ovážeme ji. Na chladnějším místě necháme uležet 3 dny. Podáváme s chlebem a případně i hořčicí.

PS: Můžete použít jakýkoli jiný nálev na okurky.




13 komentářů:

Madla řekl(a)...

Tak to je vážně dokonalá chuťovka k pivu! Hned bych šla na bečku a totálně bych se přecpala tvými šťavnatými karbošy.
jen mám blbý dotaz ohledně toho láku - je tam fakt potřebné to Deko? Když to má být naložené tři dny, tak by se to nemuselo zkazit a mohl by stačit ocet svařený s kořením, co myslíš?
Budeme mít na začátku září akci, tak se mi podobné dobroty k pivu víc než hodí.

Maryna řekl(a)...

Madlo, tak to netuším. Je fakt, že by mohl stačit jen svařený ocet s kořením, to Deko tam dávám tak nějak automaticky. Sice takové polotovary moc často nepoužívám, ale zase se jim úplně striktně nevyhýbám.

Dulča řekl(a)...

Koukala jsem jak péro z gauče, když jsem narazila na tento recept. V životě jsem nic podobného neviděla a ani o tom neslyšela. Moc si nedokážu představit, jak to chutná, ale za zkoušku to určitě stát bude. ;)

Maryna řekl(a)...

Dřív to ravdu mívali v hospodách a chuťově je to něco mezi pečenáči a utopenci.

Anonymní řekl(a)...

Dělala jsem podle Vašeho receptu a je to výborné :-)

Anonymní řekl(a)...

zatím jsem se nikdy nezklamala, ale pro jistotu se ptám: cukr se k deku a koření nepřidává?
jih

Maryna řekl(a)...

Nepřidává

Anonymní řekl(a)...

Díky moc. za odpověď i skvělé recepty.

Pedr řekl(a)...

Cukr se k Deku přidává...je to úplně stejný lák jako na okurky....

Maryna řekl(a)...

Cukr tam nedávám.

Unknown řekl(a)...

Maryno, když dám Pikantu bez cukru, místo |Deka, nic se zas tak zásadního nestane, že ne??

Maryna řekl(a)...

Nevím, Pikantu neznám.

Unknown řekl(a)...

s Pikantou to je ostřejší a výraznější.....