pátek 24. srpna 2012

Čokoládový obláček



Obláčky už nemusíte pozorovat jen na obloze nebo si na ně ukládat svá data, teď je můžete i jíst! Tento čokoládový skvost od Nigelly Lawson se v originále jmenuje chocolate cloud cake. Je nadýchaný, lehký, měkký a vláčný – záleží jen na Vás, zda Vám bude připomínat beránky plující po obloze nebo si při jeho pojídání budete připadat jako v nebi. :-)

Množství kvalitní čokolády jej předurčuje spíše k slavnostnějším příležitostem a tou byla oslava narozenin. Tak všechno nejlepší, Janku!


Těsto
250 g hořké čokolády (minimálně 70%)
125 g másla
175 g krupicového cukru
6 vajec
2 lžíce likéru Amaretto

Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni a necháme trochu vychladnout. Dno kulaté dortové formy o ∅ 22 cm vyložíme pečicím papírem. Čtyři žloutky a dvě celá vejce vyšleháme do pěny se 75 g cukru. Postupně po lžících zašleháme k žloutkům rozpuštěnou čokoládu a likér. Zvlášť vyšleháme čtyři bílky do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících 100 g cukru, vždy se musí dobře zašlehat. Bílkový sníh opatrně zamícháme do čokoládové směsi, můžeme i robotem při nejmenší rychlosti.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme 45 až 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C, dokud nevyroste a na povrchu lehce nepopraská. Během chladnutí se korpus trochu propadne a ještě více popraská.

Krém
400 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
40 g moučkového cukru
1 lžíce likéru Amaretto
1 lžička hořkého kakaa na posypání

Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s cukrem a likérem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 2 minuty až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se.

Krém navršíme na vychladlý korpus a přes sítko jej poprášíme kakaem. Můžeme ihned podávat.



21 komentářů:

Vanda řekl(a)...

Ty mě zabíjíš! Pomalu ale jistě! Taková nádhera! Úžasný !
Kozo:-D

Maryna řekl(a)...

:-D

Má to šťávu! řekl(a)...

Mňam, vypadá to lehoučce:) ale bude to kalorická bomba

Maryna řekl(a)...

No pro dietáře to zrovna není :-)

Madla řekl(a)...

Ježišmarjá, proč mě tak trápíš? Kdo to má pořád péct, ty tvoje dobroty? Sotva jsme dojedli rybízový koláč se sněhovou čepicí a te´d tady doslova útočí tahle nádhera! A ještě ke všemu bezlepková. Určitě ji upeču na oslavu neteři k svátku, musí chudera držet bezlepkovou dietu, ale zato ráda mlsá čokoládu, a věřím, že i dospělému osazenstvu bude tenhle čokoládový obláček chutnat! Já bych se do něj zakousla hned!

Maryna řekl(a)...

Ještě, že se Ti ten recept bude hodit, když Tě tak trápím :-) Vsadím se, že oslavenkyni i všem ostatním chutnat bude! A jak chutnal rybízový koláč?

Cucinare con Amore řekl(a)...

Hmm tak amaretto s čokoládou a mascarpone :)) tak to je silný kalibr!

Maryna řekl(a)...

:-D

Madla řekl(a)...

Rybízový koláč byl super! Trošku jsem jej ještě dochutila strouhaným perníkem (do křehkého těsta) a strouhaný perník jsem dala i místo strouhanky a musím říct, že to bylo fakt super. Chutnalo dokonce i manželovi, který jinak sladké moc nemusí :-) Kdybych ale měla vyzkoušet každou tvou laskominu (a já bych teda chtěla!), tak se ak ale nevejdu do dveří od kuchyně :-D

Le blog de Pipi řekl(a)...

Dort vypadá přenádherně. Jednoduché a efektní. Obláčkový čoko dort byl jednou na obálce Apetitu a vtip byl v tom, že ta šlehačková vrstva se nabírala lžící, nebo naběračkou zmrzliny, zkrátka ve výsledku byly navrchu opravdu jakési posypané obláčky. Doteď si to pamatuji a chci to někdy doma praktikovat.

Maryna řekl(a)...

Apetit už moc nesleduji, ale teď jsem si ten recept našla a mají ho úplně přesně podle Nigelly Lawson s pomerančovou kůrou a cointreau.

Maryna řekl(a)...

To je super variace s tím perníkem, taky někdy vyzkouším.

Anonymní řekl(a)...

Může se dort upéct den předem?

Maryna řekl(a)...

Může, jen krém ušlehat až před podáváním.

Anonymní řekl(a)...

Mně vydržel vyšlehaný krém na dortu i do druhého dne a sklízel úspěchy : )

Veronika řekl(a)...

dobry den, chtela bych se zeptat, jaky je rozdil chutove mezi timto dortem a Nemesis? Rozhoduji se, ktery upect k narozeninam :) Oblacek jsem zkousela - je uzasny :) Nemesis ne.... Moc dekuji, Veronika

Maryna řekl(a)...

Jsou hodně podobné, obláček je trochu hutnější.

Anonymní řekl(a)...

Dokonalý, mňam :-), pridala som ešte jahody a je úžasný

Ida řekl(a)...

Dobrý den, chci se zeptat, jestli můžu přidat i 80g mléčné čokolády?
Děkuji.

Maryna řekl(a)...

Dobrý večer, vyzkoušejte, já to zkoušet nebudu :-)

Ida řekl(a)...

Výborný !!!! Děkuji za recept