neděle 12. srpna 2012

Čokoládová bábovka s višněmi v rumu


Během cyklodovolené jsme zavítali i do Slavonic, kde jsem si konečně pořídila vysněnou bábovkovou formu z Maříže a konečně nastal čas ji vyzkoušet. Sehnala jsem pár posledních višní, Madlo, na Tvůj crumble to bohužel nebylo, naložila je na pár dní do rumu a poté do čokoládového těsta, protože višně s čokoládou se mají rády. Čokoládu do těsta i na polevu jsem použila s příchutí chilli, tak byl výsledek o to pikantnější.

Těsto
125 g másla
100 g krupicového cukru
2 vejce
125 ml mléka
210 g polohrubé mouky
100 g hořké čokolády (nejlépe ≤ 70%)
2 lžíce kakaa
1 lžička prášku do pečiva
20 višní naložených v rumu

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, tak si je připravíme na kuchyňskou linku alespoň 30 minut předem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mouku prosejeme s kakaem a práškem do pečiva.

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny (cca 10 minut), postupně do něj zašleháme vejce jedno po druhém. Ručně nebo na nejmenších obrátkách na robotu zamícháme do těsta rozpuštěnou čokoládu a následně prosátou mouku, mléko a rum z višní, na střídačku po lžících. Pokud chcete bábovku pikantnější, můžete přidat i špetku mletého chilli nebo rovnou použít chilli čokoládu.

Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy nalijeme polovinu těsta, na ně poklademe polovinu višní, ty přikryjeme druhou polovinou těsta, na kterou opět poklademe zbylou část višní. Ty do těsta trochu zatlačíme.

Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Zda je bábovka upečená, vyzkoušíme zapíchnutím špejle – neulpí-li na ní kousky těsta, je bábovka hotová. Bábovku vyklopíme na rošt a necháme ji vychladnout.

Čokoládová poleva
100 g hořké čokolády (nejlépe ≤ 70%)
90 ml sladké smetany (stačí 12%)
8 višní naložených v rumu

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a dobře ji rozmícháme se smetanou. Musí vzniknout hladká lesklá poleva, která jen lehce stéká ze lžíce. Polevou potřeme vychladlou bábovku a ozdobíme višněmi. Polevu necháme ztuhnout a můžeme podávat.

Višně v rumu
28 višní
cca 5 cl rumu
uzavíratelná menší sklenička

Opláchnuté višně zbavíme stopek a pecek, naskládáme je do skleničky a zalijeme rumem tak, aby byly višně celé ponořené, skleničku zavřeme a necháme v ledničce minimálně 4 dny nakládat.



11 komentářů:

nakafickosivet řekl(a)...

Vypadá to luxusně!

Madla řekl(a)...

Ááách, taková luxusní bábovka! Krásně ožralé višně v kombinaci s chilli čokoládou to umí opravdu rozpálit na maximum. Bábovka vypadá nádherně vlhce, žádná dusivá potvora, to mám ráda. A ta bábovková forma je skvělá, projasní i ty nejškaredější dny jen pohledem.

Maryna řekl(a)...

Madlo, tys to tak krásně popsala, že bych měla dát do úvodu Tvůj komentář :-) Jo bábovka je opravdu taková vlhká, konzistencí připomíná trochu brownies.

Cucinare con Amore řekl(a)...

Hmm višně v rumu:))) už jen za to je ten recept skvělý a ta tvoje forma, no ta je božíí :)))

Maryna řekl(a)...

Taky se pořád kochám :-)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, bábovku jsem pekla včera, ale protože nemám babovkovou formu, pekla jsem to v hranaté formě na biskupský chlebíček, spodní šířka asi 9 cm. Po 40 minutách byl střed ještě pořád neupečený, takže jsem to pekla dohromady asi hodinu. Výsledkem je poctivá čokoládová, ale docela suchá buchta, kterou nelze sníst jinak, než s kopcem šlehačky. Je to tou formou? Trouba byla předehřátá na 170 stupňů, pěkně podle návodu...

Maryna řekl(a)...

Každá trouba peče jinak, možná musíte přidat teplotu, aby se bábovka nepekla tak dlouho. A jestli Vám připadala suchá, to neovlivním, každý má jiné chutě.

Anonymní řekl(a)...

Víc fotek formy prosím! :)

Anonymní řekl(a)...

Vypadá naprosto luxusně, další adept na víkendové pečení :-) musim ty vaše stránky rychle zavřít, jinak budu brouzdat a hrozí, že nic neudělám :-D
chtěla jsem se zeptat, bohužel nevlastním formu na bábovku.... jaké množství by asi tak bylo do kulaté koláčové formy průměr 24 cm?
díky moc, hezký den.
Katka B.

Maryna řekl(a)...

Děkuji. Pokuď myslíte nízkou koláčovou formu, tak bych udělala těsto asi z ⅓, ale fakt netuším přesně.

Unknown řekl(a)...

Ja som si tento recept mierne upravila, vynechala som kakao, lebo ho nesmiem, ale do polky som k vysniam namiesala puding uz uvareny. Uzasne. Cela rodina bola nadsena a aj navsteva. Ja som to testo naliata do forem v tvare stromecku a domecku. Dik moc za ten recept.