středa 8. srpna 2012

Červenorybízový koláč se sněhem



Hodně úspěšný byl rybízový koláč z třeného těsta s bezé, a tak jsem vyzkoušela další variaci na sníh a červený rybíz. Tento koláč, můžete jej vydávat i za dort, je z křehkého těsta a vrstva rybízu a sněhu je na něm opravdu vysoká. Pokud také zamrazujete přebytečné bílky, tak právě teď Vám přijdou  vhod. Mám s nimi výbornou zkušenost, protože se vždy dobře vyšlehají. Recept je z časopisu Sweet Dreams

Těsto
200 g másla
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vejce
špetka soli

Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto, vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit do ledničky minimálně na 30 minut.

Těsto rozválíme na kolo o ∅ 32 cm a vložíme je do dortové formy s odnimatelným dnem o ∅ 26 cm. Těsto dlaní dobře přitiskneme ke dnu i bokům formy a na dně formy je propícháme vidličkou. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme nějaké závaží (fazole, hrách, keramzit), aby se těsto během pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C, v horkovzdušné 160°C, poté odstraníme pečicí papír se závažím a dopečeme ještě cca 5 minut.

Náplň
600 g červeného rybízu
225 g krupicového cukru
7 bílků (200 až 220 g)
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce strouhanky
špetka soli

Červený rybíz zbavíme stopek, omyjeme a necháme okapat. Strouhanku opražíme na sucho na pánvičce a necháme vychladnout. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme z nich hustý sníh. Pokud použijete mražené bílky, musíte je nechat částečně rozmrznout. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících krupicový cukru (vždy se musí dobře zašlehat) a na závěr škrobovou moučku.

Čtyři vrchovaté lžíce sněhu odložíme stranou, do zbývajícího sněhu zamícháme rybíz. Na předpečený korpus koláče rozložíme strouhanku, na ni opatrně navršíme sněhovou směs s rybízem a na závěr vše přikryjeme odloženým sněhem bez rybízu. Pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 180°C, v horkovzdušné 160°C. Pokud by sníh příliš rychle hnědl, přikryjeme formu pečicím papírem.

Koláč podáváme úplně vychladlý.





4 komentáře:

Madla řekl(a)...

Úžasné, voňavé křehké máslové těsto, pikantní rybíz, lehoučký sníh. Až se poperu s náručí domáícch švestek a broskví, vrhnu se na něj, slibuju! A ty fotky jsou jednoduše dechberoucí!

Maryna řekl(a)...

Díky, já tentokrát s fotkami moc spokojená nebyla, tak to byl třeba jen můj subjektivní dojem. Co se týče broskví, tak doporučuji tento koláč http://laskominyodmaryny.blogspot.cz/2011/09/broskvovy-kolac.html, je fakt mňam.

Anonymní řekl(a)...

Strašne moc chutný, a pritom jednoduchý. Polovica zmizla na posedenie. :)

Unknown řekl(a)...

..tento koláč miluje celá rodina :)