středa 25. července 2012

Mini Pavlova




Pavlova je podle mě ten nejlepší a nejkrásnější letní dezert. Je lehká jak peříčko, nebo spíše v tomto případě jako baletní sukně, dezert totiž poprvé připravil v roce 1926 šéfkuchař hotelu ve Wellingtonu na Novém Zélandu pro balerínu Annu Pavlovu. Australané si o tom ovšem myslí svoje! :-)
Klasickou Pavlovu si můžete upéct třeba podle Vandy. Já nabízím variantu v podobě mini dortíčků. Vypadají krásně a určitě ohromí nejednu návštěvu, nejen vizuální stránkou. 

Suroviny na 10 mini Pavlov
4 velké bílky (cca 150 g - pokud použijete mražené)
200 g moučkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce vinného bílého octa
semínka z půlky vanilkového lusku
špetka soli

Na ozdobu
500 ml smetany ke šlehání
200 g borůvek a malin (případně jahody, broskve, kiwi, granátové jablko)

Moučkový cukr prosejeme. Vanilkový lusk rozkrojíme na dvě poloviny, jednu si schováme do skleničky, aby nevysychal, druhou rozřízneme podélně a hranou nože z ní vytáhneme semínka, viz video.

Na pečicím papíře narýsujeme 10 koleček o průměru 7 cm ve větších rozestupech, bílková hmota se při pečení trochu rozteče, a položíme jej kresbou dolů na plech. Troubu předehřejeme na 150°C.

K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme je do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících moučkový cukru (vždy se musí dobře zašlehat), následně vanilku, škrobovou moučku a nakonec ocet.

Připravené těsto navršíme na kolečka na pečicím papíře. Na okrajích by mělo být těsto vyšší než uprostřed, ve vytvořeném dolíčku potom lépe drží šlehačka a ovoce.

Dobře ušlehaný bílek s cukrem, škrobem a octem musí tvořit špičky, mini Pavlova před pečením a po upečení.
Plech vložíme do trouby a teplotu okamžitě snížíme ze 150°C na 120°C a pečeme cca 45 minut na spodní příčce trouby. Pavlova by měla být na povrchu křupavá a uprostřed vláčná. Po upečení troubu vypneme, zavřeme a Pavlovu v ní necháme úplně vychladnout.

Teplota pro pečení je jen orientační, každá trouba peče jinak, takže je potřeba zkoušet, aby Pavlova zůstala po upečení bílá a na povrchu křupavá. V jedné troubě jsem Pavlovu pekla na 150°C a nezhnědla, v jiné ji musím péct jen při 120°C.

Ušleháme šlehačku, kdo chce, může do ní přidat trochu moučkového cukru, ale Pavlova je sama o sobě dost sladká. Na vychladlý korpus natřeme vyšší vrstvu šlehačky a poklademe ovoce. Okamžitě podáváme, aby bílkový korpus vlhkem ze šlehačky příliš nezměkl.




28 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Už jsem párkrát tenhle recept viděla, ale zatím nezkusila. Ve formě mini mě to ale zaujalo a vyzkouším. Jen malý dotaz: troubu pouštíš na horkovzduch nebo pečení zespoda?

Maryna řekl(a)...

Určitě vyzkoušej, protože Pavlova je fakt skvělá - ať velká nebo tyto malé. Pro pečení pouštím spodní i vrchní ohřev bez ventilátoru.

Anonymní řekl(a)...

Nádhera, krásné fotky, krásná práce jako vždy...škoda jen, že se nedá přes pc ochutnat, ale technika jde stále kupředu, tak uvidíme .-))))) Ráda k Vám chodím se inspirovat...Jana

Cucinare con Amore řekl(a)...

Tak a dost už tenhle dezert musím konečně zkusit a v tomhle mini podání do toho jdu :))) o víkendu je upeču :) Moc krásné fotky:)))

Maryna řekl(a)...

Madlo Tvoje mini Pavlovy vypadají krásně, kakaové jsem ještě nedělala, v mražáku jsou ještě nějaké bílky, tak asi brzo vyzkouším.

Maryna řekl(a)...

Děkuji!

Maryna řekl(a)...

Tak se potom pochlub, jak chutnalo.

Shraven řekl(a)...

Vypadají nádherně :-) Že bych se pokusila konečně překonat smůlu s bílky a zkusila to? Cokoli, co se podobá pusinkám, miluju...

Maryna řekl(a)...

Vyzkoušej, když se něco nepovede, tak to necháš sušit v troubě trochu víc a může z toho být Eton mess :-)

Michaela Samant řekl(a)...

nadherne su!

Maryna řekl(a)...

díky!

Unknown řekl(a)...

Z nějakého důvodu mi korpusy nejdřív trochu vyběhly, ale potom spadly. Netušíte proč? Troubu jsem neotevírala. Díky.

Maryna řekl(a)...

Těžko říct, málo nebo naopak moc vyšlehané bílky, předčasně vytažená z trouby... ?

Unknown řekl(a)...

Právě, že spadly už v té troubě. Nemohla být teplota moc vysoká?

Maryna řekl(a)...

Lépe je sušit při nižší teplotě, ale příčin, proč nenaběhly může být víc. Bílkové pečivo je nevypočitatelné.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za recept. Povedly a móc chutnaly. Byla jsem překvapená, jak je to jednoduché a rychlé.

Anonymní řekl(a)...

Monika :-)

Maryna řekl(a)...

To mám radost :-)

Anonymní řekl(a)...

taky dělám,cukr jemný krystal a nedávám škrob a jsou výborné

Anonymní řekl(a)...

Prosím o radu. Jak moc je důleřité nechat chladnout pavlovu v troubě? Má to velký vliv na kvalitu? Mám bílků hodně a jestli budu po každém plechu čekat 1-2 hodiny tak to budu péct asi 3 dny. Nedá se to vyřešit nějak jinak?

Anonymní řekl(a)...

Prosím máte někdo zkušenost jestli se to dá upéct několik dní dopředu?

Maryna řekl(a)...

Pozvolné chladnutí v troubě je proto, aby Vám Pavlova nepopraskala.

Maryna řekl(a)...

Můžete upéct i pár dnů předem, ale uchovat v suchu v uzavřené nádobě.

Kristýna řekl(a)...

Dnes jsem pekla, povedly se náramně, díky moc za recept! Před chvílí jsme je ochutnali - se smetanou, malinami, ostružinami a přelivem. Hříšně dobré! A to jich tam sedm ještě čeká... ale dlouho nebude :))

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, muzu se prosim zeptat v cem a jak uchovavate bilky v mrazaku? A po vyndani je nechate rozmrznout, a pak je zpracujete? A jak dlouho v mrazaku muzou byt?

Moc dekuji za odpoved.

Maryna řekl(a)...

Bílky mám v plastové uzavíratelné krabičce, postupně do ní přidávám vždy další. Zmrzlé by nešly vyšlehat, je potřeba je nechat povolit.

Unknown řekl(a)...

Mohla bych misto 200 g mouč.cukru použít 200 g cukru krupice?

Anonymní řekl(a)...

Prosim vas,ako dlho to trva kym to v tej trube vychladne?dakujem