pátek 1. června 2012

Restované brambory s chřestem a pošírovaným vejcem

špargl

špargl

Chřestová sezona se už téměř chýlí ke konci a jeho milovníci se zase mohou těšit na další rok. Inspiraci pro tento recept jsem našla na smitten kitchen. Recept není náročný ani časově ani na suroviny a tak se hodí třeba jako lehká teplá večeře. Po včerejšku váhám, zda na pomyslné první příčce v žebříčku jídel se šparglem nevystřídá tento recept klasiku s opraženou strouhankou :-). Recept můžete vylepšit slaninou (jako v originále) nebo sýrem. Určitě si k němu dejte pošírované vejce nebo volské oko, protože roztékající se žloutek na bramborách a šparglu tomu dává ten správný šmrnc.

Na 4 porce potřebujeme:
8 větších nových brambor
500 g zeleného šparglu
2 menší cibule
60 g másla
1 větší snítka čerstvého rozmarýnu
čerstvý tymián
sůl a čerstvě mletý pepř
4 vejce
ocet voda

Brambory omyjeme kartáčem nebo drátěnkou pod vodou a nakrájíme je na malé kostičky (1 x 1 cm). Máslo roztopíme ve větší pánvi se silným dnem, hodíme na ni brambory a zprudka je orestujeme ze všech stran asi 3 minuty, poté snížíme teplotu na minimum a restujeme dalších 15 minut, dokud nebudou brambory hotové do poloměkka.

Špargl omyjeme, odlomíme dřevnaté konce a nakrájíme jej na 3 cm špalíčky. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka.

K téměř hotovým bramborám přihodíme cibuli, rozmarýn a tymián a restujeme další 2 minuty. Přidáme nakrájený špargl, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni restovat dalších 8 až 10 minut.

Podáváme s volským okem nebo pošírovaným vejcem, návod na jeho přípravu nemá smysl popisovat, je lepší si jej nastudovat třeba zde.



1 komentář:

Jitka řekl(a)...

Jídlo byla pastva pro oči i pro mlsný jazyk.