pondělí 4. června 2012

Ovocný koláč z třeného těsta s drobenkou



Bublanina - tedy třené nebo piškotové těsto a ovoce, případně drobenka. Tento druh buchty má nespočet variací. Stejný recept, ale díky použitému ovoci pokaždé jiný. Drobenka se dá také ozvláštnit přidáním ořechů, mandlí, skořice či kokosu. Recept mě úplně nadchl, vůně koláče se během pečení linula po celém bytě. Jeho těsto je nadýchané a křehké s výraznou máslovou chutí, a tak nestihl ani pořádně vychladnout a mizel z plechu. Recept je z graficky velmi zajímavé kuchařky Ciasta, ciastka i takie tam Agaty Królak.

Suroviny
200 g másla
160 g krupicového cukru
4 vejce
200 g polohrubé mouky
40 g bramborového škrobu
špetka soli
1 lžička prášku do pečiva
600 g ovoce (rebarbora, jahody a černý rybíz)
100 g hrubé mouky
50 g pomletých vlašských ořechů
100 g másla
50 g moučkového cukru


Ovoce

Koláč se dá připravit i z mraženého ovoce. To se před použitím nerozmrazuje. Pokud použijete kyselejší ovoce jako rybíz, angrešt nebo rebarboru, je potřeba ještě další krupicový cukr navíc, aby se v něm ovoce obalilo.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme na centimetrové špalíčky. V misce ji promícháme s asi 4 lžícemi krupicového cukru. Jahody zbavíme stopek a rozkrojíme je na půlky.

Drobenka

Hrubou mouku smícháme s vlašskými ořechy, moučkovým cukrem a 100 g másla. Rukou vytvoříme drobenku. Vlašské ořechy nejsou podmínkou, můžeme je nahradit stejným množstvím hrubé mouky.




Těsto

200 g másla utřeme do pěny, postupně do něj zatíráme 160 g krupicového cukru a špetku soli. Do této máslové pěny vetřeme postupně celá vejce, jedno po druhém, až se dobře zapracují. Ručně přimícháme mouku prosátou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva.

Na hlubší plech o rozměrech cca 36 x 24 cm vyložený pečicím papírem nalijeme těsto, na něj poklademe ovoce (řezem nahoru), které posypeme drobenkou. Pečeme přibližně 45 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Před podáváním necháme dobře vychladnout a případně můžeme posypat moučkovým cukrem.



3 komentáře:

Cucinare con Amore řekl(a)...

hmm ten musí být dobrý, už ta kombinace ovoce je lákavá :)

Anonymní řekl(a)...

Jde se na to :-)

Marcela řekl(a)...

Vynikající, dnes jsem pekla, jen s jahodami....luxusní jemná chuť...