pátek 15. června 2012

Koláč z křehkého těsta s ovocem a drobenkou


Další variace na koláč s ovocem a drobenkou. Tentokrát z křehkého těsta a s ořechovou drobenkou. Zkoušeli jsme jej doma již dvakrát, jednou s rebarborou a jahodami, podruhé jsem k nim přidala ještě třešně, a oba byly skvělé. Ovocná vrstva je fakt vysoká, a tak je koláč takový šťavnatý a voňavý. Můžete jej udělat klidně jen z jednoho druhu ovoce, třeba z jablek bude také skvělý. Recept je ze stránky White Plate.

Těsto na plech o rozměrech 34 x 26 cm
220 g hladké mouky
110 g změklého másla
110 g moučkového cukru
2 žloutky

Všechny suroviny zpracujeme do směsi připomínající drobenku. Plech vyložíme pečicím papírem a rozprostřeme na něj drobenku. Přitlačíme ji ke dnu a dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 190°C.

Ovocná náplň
500 g rebarbory
500 g jahod
lžička másla
4 lžíce třtinového cukru
150 ml vody

Rebarboru oloupeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 1 cm. Máslo rozpustíme na pánvičce, přidáme k němu rebarboru, třtinový cukr a zalijeme vodou. Vaříme 10 minut, dokud se tekutina nevypaří a rebarbora se úplně nerozpadne. Podle chuti můžeme ještě přidat cukr.

Jahody zbavíme stopek a rozkrojíme na půlky.

Drobenka
100 g hrubé mouky
50 g pomletých lískových ořechů
100 g změklého másla
50 g moučkového cukru

Všechny suroviny zpracujeme na drobenku. Lískové ořechy můžeme nahradit mandlemi, kokosem nebo vlašskými ořechy. Případně můžeme do drobenky přidat i půl lžičky mleté skořice. 

Předpečený korpus koláče potřeme rozvařenou rebarborou, posypeme jahodami a drobenkou. Pečeme dalších 50 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Před podáváním necháme úplně vychladnout.






4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Vyzkousela sem recept a musim slozit poklonu:-),vsem strasne moc doporucuju!je vyborna!!!..jen budu muset udelat priste dvojnasobnou varku;-)

Maryna řekl(a)...

Díky!

Anonymní řekl(a)...

Tak dnes jsem pekla! Jen ovoce jsem dala černý rybíz a do drobenky dala celozrnou pšeničnou mouku místo ořechů a taky dobré :-) V.

Anonymní řekl(a)...

Vynikající koláč. Vyzkoušela jsem s rybízem a vlašskými ořechy v drobence a zaprášilo se po něm. Teď jdu zkusit maliny.